Jak si nenechat ukrást skútr

Leave a Comment
Krade se. Krade se všechno, krade se všude. A kradou se i motorky a skútry. Všude. Skútr sice není tak "lukrativní zboží" jako pořádná, i desetkrát dražší motorka, zato jej v pohodě odnesou dva chlapi, hodí do dodávky a jsou fuč i se skútrem. Proti tomu nepomůže ani zamknutá řidítka, ani zámek přední brzdy, ani imobilizér a nakonec ani alarm.
Podle všech dostupných zdrojů je nejúčinnější řešení jediné: "vzít pořádnej řetěz a skútr přivázat k něčemu fest pevnýmu". Zajímavý fenomén jsem pozoroval onehdy v Itálii - čím víc jižněji, tím tlustší řetěz. Doporučuje se přivázat motorku i v garáži. Třeba k oku zapuštěnému do podlahy.


Alarm ale taky není samozřejmě k zahození. Může odradit a zahnat příležitostné nenechavce. Jiný level je tichý alarm, co posílá sms nebo zavolá na mobil, ale zloděje nezažene, ale ani nevyprovokuje. Zato máš šanci ho dopadnout. Zloděje.


Další úroveň je gps tracker (ten má v sobě skutečný GPS modul k určení polohy podle satelitů) nebo gsm tracker (polohu určuje mnohem nepřesněji triangulací podle polohy BTS). Tracker dálkově ovládáš pomocí sms a zavoláním a pomůže ukradený skútr dohledat a pak snad i zachránit. Ale jenom pokud zloději tracker dřív neobjeví. Taky pak ale můžeš i za běžného provozování polohu skútru zjišťovat a třeba automaticky zaznamenávat. Ale to může být dvojsečné. ;-)

Tato zařízení se dají samozřejmě kombinovat. Originální a značkové zabezpečení stojí ale bratru několik tisíc. "Čína" se dá sice pořídit jen za pár stovek. Ale znáš to, "čína".


Poslední možnost je - pojištění. To sice přímo ukradení nezabrání, ale když jej poctivě platíš, nejspíš se nic nestane. A když už, tak nezůstaneš chodcem dlouho. ;-)

neděle 10. dubna 2016

0 komentářů:

Okomentovat