Reflexní vesty do popelnic nepatří!

Leave a Comment
Článek Motoristé musí měnit reflexní vesty na Novinky.cz z večera 9.5.2016 začíná:
"Motoristé budou muset vyměnit reflexní vesty ve svých autech, i když těm dosavadním vlastně vůbec nic není. Změnila se totiž vyhláška ministerstva dopravy. Od ledna letošního roku musí být vesty podle nové normy více reflexní a z kvalitnějšího materiálu. Ty původní jsou dobré akorát tak na kolo."
Už v samotném článku se ale řeší jen nutnost plnění nové normy výrobcem, takže perex zavání šířením poplašné zprávy.

Tvrzení o nutnosti výměny vest také vyvrací článek  Staré reflexní vesty již neplatí? Dle Ministerstva platí na ÚAMK.

Trochu dalšího světla do zmatků vnáší aktuální verze článku Řidiči vesty vyhazovat nemusí. Ministerstvo zprávu o změnách v povinné výbavě dementovalo na Aktuálně.cz. Vtipné je, že odkaz na tento článek obsahuje text "ridici-si-musi-zkontrolovat-reflexni-vesty-ty-stare-uz-nepla" a facebook si pamatuje původní titulek "Stará reflexní vesta už neplatí, v autě musí být nová. Řidiče čeká výměna povinné…" Vinu za informační zmatky ale háže na ÚAMK:
"Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK) na svých stránkách v úterý informoval, že řidiči budou muset sáhnout do své povinné výbavy a vyměnit reflexní vesty za nové tak, aby odpovídaly aktualizovaným normám."
Řiďme se tedy prohlášením ministra a nadávejme spolu s našimi prezidenty na zlé novináře ;-)
 "Ochranné vlastnosti vest, které odpovídaly dřívější evropské normě EN 471, jsou z hlediska bezpečnosti dostatečné a odpovídají technickým požadavkům. Rád bych tedy motoristy jednoznačně uklidnil, že nemusí vyhazovat vesty, které pořídili dříve a kupovat nové," řekl ministr dopravy Dan Ťok.
Zcela nejoficiálnější znění najdete v tiskové zprávě ministerstva Motoristé měnit výstražné vesty v povinné výbavě nemusí.

Tímto jsem své "pátrání" ukončil.

(Stav 10.5.2016 odpoledne, díky "pružnosti" internetů už odkazy a citace nemusí platit!)

úterý 10. května 2016

0 komentářů:

Okomentovat