Vraťte cyklisty na silnici!

Leave a Comment
Zákon č. 361/2000 Sb., ve znění účinném k 20. únoru 2016:
§ 57 odstavec 1: Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.
Ono to zní takto napsané úžasně. Motoristé se radují, že se jim kola přestanou motat pod koly, když už můžou - musí! - jet po své vybrečené a vyvztekané cyklostezce. A cyklisté by po cyklostezce měli jet automaticky a s nadšením, když po ní tak toužili. A stojí nás všechny nemalé peníze.

Ale co realita? Realita je samozřejmě poněkud jiná.Vezmi si třeba takové Brno. V cyklozáchvatech dřívějších pánů tu "vzniklo" dost cyklostezek pouhým namalováním pruhů na papíry a pak chodníky. Co na tom, že občas stojí v cestě kandelábr. Vyznačené cyklopruhy na silnici se často z ničeho nic objevují a pak zase ztrácejí do nikam.

"Krásná" cyklostezka je na Chodské. Na části pro pěší se nevyhnou dva kočárky. Místo hladkého asfaltu zámková dlažba. To ubere i 10 km na rychlosti! Aha, jízda na kole je sport. Tak to jako zvýšíme zátěž? Co chvíli - podle pravidel a značení - musíte zastavit, slézt z kola, přejít pěšky po vyznačeném přechodu pro chodce odbočku do sídliště, zase nasednou a - za minutu znovu. Několikrát. A nakonec - konec. Nic. Stojíte s kolem před přechodem a nikde pokračování. Jet po silnici, tedy moct jet po silnici, už jsem dávno o kus dál, při šířce tamní vozovky nikomu nepřekážím a jsem přitom méně unavený a hlavně - méně naštvaný.

S ohledem na aktuální znění zákona tu vidím další nedomyšlenost - chybí už jen dopravní značení, které by cyklistu upozornilo na nutnost přejet ze silnice na cyklostezku. Když tato najednou vyvznikne na protějším chodníku, mám podle zákona po ní okamžitě jet, ale ve svém jízdním směru se o ní nijak nedozvím. A jako každého jiného účastníka silničního provozu by mě neměla muset automaticky zajímat jakási značka v protisměru a ještě na chodníku. Stejná situace když na takovou ulici s cyklostezkou odbočím (Zahradníkova-Botanická).

Současná vrchnost, která Brnu nalinkovala světlou cyklobudoucnost bez aut, pokud by chtěla opravdu pro cyklistiku něco udělat, měla by všechny tyto cyklopaskvily okamžitě zrušit (stačí smazat čáry a odmontovat značky). A když už by musela, naplánovat nové s ohledem ne na své cykloego, ale na skutečné lidi na kolech.

sobota 7. května 2016

0 komentářů:

Okomentovat