Swindon Magic Roundabout - kouzelný kruháč, co asi hodně lidem zamotá hlavu

Leave a Comment
Kruhové objezdy (Roundabout) nejsou stále u nás příliš v oblibě. I přes své nesporné výhody oproti semafory řízeným i ničím neřízeným křižovatkám. Kruháč má do jisté míry samoregulační schopnosti, plynulejší průjezdnost než semafor a je bezpečnější než "pravá ruka". To ví v Itálii, Francii, Irsku, Británii... Ale zrovna tam to trochu přehánějí - alespoň podle některých hlasů.

V britském městě Swindon, mají něco, co se nazývá "Magic Roundabout". Pokud v této komplikovanější křižovatce vidíte velký kruhový objezd, po kterém se jezdí v protisměru (Anglie! Jezdíme vlevo!) s nájezdy komplikovanými dalšími kruhovými objezdy, nedivím se, že jste zmatení. Pokud vidíte to, co ukazuje značka - pět kruhových objezdů "shodu okolností" spojených krátkými jednosměrkami, už to tak nepochopitelné není. Možná dokonce méně, než některá brněnská značení. ;-)



Nemůžu ale popřít, že takováto značka nepřipraveného řidiče snadno vyděsí. Nemluvě o tom, že tuzemce děsí už i jen jeden jediný kruhový objezd kroužený "po anglicku" vlevo.


Na podporu tohoto uspořádání lze poznamenat jediné: po swindonském kruháči v této podobě auta krouží už 25 let.


Jak to ve Swindonu na kruháči funguje, vysvětluje zajímavě Tom Scott.


Podle zmínky ve "wired" videu, Američané nemají prý kruháče v lásce. Ale i na ně dojde: LA’s First Big Roundabout Coming This Year - Curbed LA. ;-)


Čti také



středa 10. srpna 2016

0 komentářů:

Okomentovat