Každá motorka s automatem?

1 comment
Stejně jak máme dnes zažito, že každý skútr má variátor, tedy "automat" (neřadí se), tak považujeme za samozřejmost, že na "opravdové" motorce se řadit musí. Ale není tomu tak. Stále častěji se objevují stroje s automatickou převodovkou. Honda má DCT, jak známe z aut, Aprilia zase CVT, což je elektricky řízený variátor (používaný ve velkých skútrech).
Existuje ale varianta pro všechny "ride by wire" motorky: ShiftFX - Electronic Shift Transmission. Celá sestava komponent je takový upgrade. ShiftFX má režim automatu i poloautomatu, páčka spojky zůstává, pro jistotu a speciální případy, a ovládá se stávající převodovka. Není to až tak nové a přivedlo mě na to video ShiftFX - Turn Any Motorcycle into Automatic Motorcycle! na YouTube.

O ShiftFX se toho ale zase všeobecně moc neví, dohledal jsem jen články kopírující oficiální web. Nicméně za prostudování to jistě stojí.


Honda, DCT





Aprilia, CVT


Honda, Aprilia a k tomu navíc "Bavorák"?



Osobně mám zcela jasno ohledně automatu v autech - jízda s automatem je jednoduší, pohodlnější a tím pádem i bezpečnější. Ohledně automatu ve skútru mám jasno také - to k sobě prostě patří a jde hlavně o snadnost ovládání stroje a jeho jednoduchost. Variátor je opravdu strašně primitivní a se skutečnou převodovkou plnou ozubených koleček nesrovnatelný. Ale motorka s automatem? Jestli nechceš řadit, jeď na skútru. A jestli nechceš jet na skútru kvůli egu (protože jiný důvod není!), tak se nauč řadit. No, já vím, snadno se něco od stolu vykřikuje... A vývoj nezastavíš. ;)


úterý 22. listopadu 2016

1 komentář:

  1. https://www.motorcyclescreens.eu/motorcycle-windscreens-windshields-yamaha/307-racing-screen-windshield-yamaha-fz1-s-fazer

    OdpovědětVymazat