Po roce opravdu nových motorkářů ubylo

Leave a Comment
Podle článku Rok tvrdšího výcviku motorkářů: ubylo autoškol i zájemců o řidičák na iDNES.cz se potvrdily všechny předpovědi, zmiňované letos na jaře třeba v článcích Uchazečů o řidičák na motocykl po zpřísnění pravidel letos asi ubude, hlásí autoškoly na Aktuálně.cz a Nová pravidla autoškol odrazují zájemce o řidičský průkaz na motocykl na iDNES.cz.

Novela zákona upravující praktické zkoušky v autoškole pro motocykly (bez rozdílu kubatury!) začala nenápadně platit od listopadu 2015. Zásadní novinkou jsou jízdy na cvičišti (slalom, vyhýbání, ale i tlačení motorky a parkování "couváním") a cvičné jízdy (ne ale hned od začátku) a závěrečné zkoušky na motorce sólo, s instruktorem v/na doprovodném vozidle. A ano, jistě - novinkou byl i skokový nárůst ceny. Také pro všechny kubatury. Vše je pěkně sepsáno a ukázáno třeba v článku Motorkáři mají v autoškole nové jízdní testy. Potrápily i profíky na iDNES.cz a v popisu Řidičský průkaz skupiny A na AUTOŠKOLA AHHA BRNO. A samosebou najdete i další informační zdroje. Tyto zdroje jsou. ;)






Podle mě si teď v patnácti bude na padesátku dělat papíry (AM) jen opravdu bohatý fracek. Skoro stejně totiž za rok vysolí za papíry na stopětadvacítku (A1). A za dva roky ho čekají další zkoušky na A2, protože A1 se ne... Ale ne, rozšiřuje, takže "jen" rozšíření. Asi za polovic.

Doopravdy spousta autoškol přestala kurzy na motorky nabízet a pro závratný nárůst ceny se do papírů na motorku nepustí každý. Také náročnost zkoušek a obava z "propadnutí" odrazuje i zkušené "béčkaře". Ti mají alespoň alternativu ve skútrech (díky bohu!), což je současně obrovský paradox: aby mohl řídit takřka stejně rychlý a obdobně výkonný stroj o stejném obsahu se jeden musí trápit na cvičáku při slalomu a jezdit hodiny pod dozorem v provozu a druhý - prostě sedne a jede. Stačí jen, že kdysi dávno udělal zkoušky na auto a nemusí řadit. Přitom všechno, všecičko ostatní je pro oba úplně stejné!

Závěr nebo hlubší kritiku ale nečekejte. Spíš nad tím jen kroutím hlavou, jezdím na skútru jak ďas a střádám na papíry na motorku. A doufám, že mi to s nabytými skútrařskými zkušenostmi půjde snáz a třeba trochu sleví.


Přečti si také



neděle 20. listopadu 2016

0 komentářů:

Okomentovat